קרן כספית או פיקדון בנקאי?

במהלך 2023 היינו עדים לגידול בכספים אשר מופקדים לקרנות כספיות ואפיק זה החל להיחשף יותר ויותר לציבור הרחב. הקרנות הכספיות השקליות מנהלות בפתחה של שנת 2024 כ- 91 מיליארד ₪, לאחר שגייסו כ- 45 מיליארדי שקלים בשנת 2023. התשואה הממוצעת של אותן קרנות כספיות שקליות במהלך שנת 2023 היה 4.31% כאשר התשואה הנמוכה ביותר שהתקבלה הינה 4.11%. ננסה להבין מהי קרן כספית ומה היתרונות שלה לעומת הפקדון הבנקאי.

רקע
קרן כספית הינה קרן נאמנות המהווה מכשיר השקעה לטווח קצר מעצם היותה נסחרת. קרנות כספיות משקיעות במק”מ של בנק ישראל, באגרות חוב ממשלתיות, בפיקדונות בנקאיים גדולים – ג’מבו (שנהנים  בדרך כלל מריבית גבוהה יחסית בשל גודלם) ובאג”ח קונצרניות בדירוג אשראי גבוה.
נכון להיום המשקיע בקרן הכספית נהנה מפטור מתשלום דמי ניהול חשבון ניירות ערך (עמלת דמי משמרת) וכן פטור מעמלות קנייה ומכירה, וזאת במטרה למקסם את התשואה עבור המשקיעים בה. הקרן גובה דמי ניהול, הנחשבים נמוכים יחסית בהשוואה לקרנות נאמנות מסורתיות.

הציבור בישראל, אשר צבר כ- 1.16 טריליון שקל בפקדונות (פח”ק, פז”ק, פצ”מ) לרוב מפקיד את הכספים לפיקדון בנקאי בתנאים אשר הבנק מציע ולעיתים גם משאיר את הכספים בחשבון העו”ש שמעלים אבק ואף נשחקים בעקבות האינפלציה. הפיקדונות אשר אותם מציע הבנק לרוב לא יגלגלו את עליית הריבית כפי שהיא במשק ולפיכך הלקוח עתיד לקבל ריבית יחסית נמוכה בהשוואה לריבית במשק.

כאשר אנו מסתכלים על פקדון בנקאי אנו צריכים לקחת בחשבון מספר דברים. הראשון והחשוב הינו ההבנה שאנו מאבדים את נזילות הכסף לתקופת הפקדון ולפי תנאי הפקדון, כלומר האם נקודת היציאה הינה שנה, חודש, יום והריבית שנצבור כמובן תהיה בהתאם, על אובדן נזילות למשך זמן גבוה יותר נקבל ריבית גבוהה יותר. הדבר השני שיש לקחת בחשבון הינו אלמנט הסיכון, הסיכון אומנם נמוך אך קיים והינו סיכון הבנק הרלוונטי בו פתחנו את הפקדון. ולבסוף עלינו לקחת בחשבון את אלמנט המיסוי, בפיקדונות בנקאיים המיסוי הינו על הרווח הנומינלי שנצבר. לדוגמה, אם צברנו ריבית של 1,000 שקלים בשנה נתונה בפיקדון שנתי, על ה-1,000 שקלים הללו נשלם מס בגובה 15% גם אם הייתה אינפלציה. נניח אינפלציה של 5% באותה השנה, לכן ערכו הריאלי של הרווח הינו 950 שקלים אך שילמנו מס על כול ה1,000 שקלים ריבית שנצברה בפיקדון. כמובן שרצוי להתייעץ עם יועץ מס.

בטבלה שבהמשך נוכל לראות פרסום של בנק ישראל עם הריבית הממוצעת המוערכת למי שיפקיד את כספו בטווחי זמן של בין 1-2 שנים בפיקדון בנקאי. נדגיש, כי בהפקדה לפיקדון יהיה צורך לאבד נזילות לתקופת הפיקדון.

מקור: בנק ישראל.

יתרונות הקרנות הכספיות אל מול הפיקדונות שהבנקים מציעים:

  1. הקרן הכספית הינה נזילה, כלומר ניתן למכור ולמשוך את הכספים בכול יום מסחר, כלומר בכול יום שיש מסחר פעיל וזאת בשונה מהפיקדון הבנקאי שבו נקודות היציאה מוגדרות מראש.
  1. לרב אין הגבלה על גובה ההפקדה לקרן הכספית (לאחרונה מספר קרנות הגבילו את המינימום להשקעה בשל גודלן), ניתן לקנות בסכום בו נרצה ונקבל את התשואה אשר הקרן הכספית עושה במהלך השנה על הכסף אותו השקענו.
  1. המס בקרן כספית מחושב רק על הרווח הריאלי של ההשקעה כלומר על החלק ברווח שמעל ומעבר לעליית המדד. זאת בשונה מן הפקדון הבנקאי אשר בו המס מחושב על הריבית הנומינלית שקיבלנו במשך חיי הפקדון. חשוב להבין ששיעור המס בגין הרווחים בקרן כספית הינה 25% מס רווחי הון וזאת בשונה מהמס בפיקדון בנקאי שהינו 15%.
  1. משום שהקרן הכספית מנהלת את הכספים במגוון של פיקדונות ואג”חים שונים כך גם הסיכון יורד משום שהנכסים מנוהלים במגוון רחב של אפיקים.
  1. השקעה בקרן הכספית נותנת למשקיעים תשואה שקרובה ככל הניתן לריבית בנק ישראל.
  1. המבנה המשפטי של קרן כספית היא קרן נאמנות, ולכן ניתן לקזז את תשלום המס על הרווחים בקרן עם הפסדים בנייר אחר שיש לכם (מיסוי 25% ריאלי על רווחים). לדוגמה נדרשתם לשלם בקרן כספית 100 ₪ מס על רווחי הון, ויש לכם נייר אחר בתיק ההשקעות שבו הפסדתם תוכלו לקזז הפסד מול רווח ולא לשלם מס או לשלם מס מופחת. חשוב לציין שקיזוז מס רווחי הון לא קיים לרוב בפיקדונות בנקאים.

בתחילת שנת 2024 נגיד בנק ישראל הודיע על הורדת ריבית בשיעור של 0.25% לרמה של 4.5%. כמו שהעלאת הריבית במהלך שנת 2023 גרמה לעליה בהיקף הכספים שנכנסו לקרנות הכספיות, ירידת הריבית והמשך הירידות ריבית אשר צפויות להתרחש במהלך שנת 2024 עשויות לתרום לתופעה הפוכה. ככל והריבית תהיה נמוכה יותר משקיעים רבים עתידים לעבור לאפיקי השקעה אחרים.
ב־2023 התשואה הממוצעת של הקרנות הכספיות עמדה על 4.31%. תחת ההנחה שריבית בנק ישראל אכן תרד בהתאם לציפיות, ובשל העובדה שמנהלי קרנות כספיות כבר ביצעו עלייה בדמי הניהול המוצעים, סביר להניח שהקרנות הכספיות יניבו ב־2024 תשואה נמוכה יותר מזאת של השנה שחלפה, אך יחד עם זאת עדיין הקרנות הכספיות מהוות חלופה ראויה לפיקדון הבנקאי.

 

נתוני 2023

 

 

קרדיט: הסקירה נכתבה בשיתוף עם טל דואניס סטודנט מהאקדמית תל אביב יפו.

הנתונים והמצגים בסקירות באתר אג’יו פרסונל אשר הובאו ממקורות שונים הוצגו ללא בדיקה נוספת תוך הנחה כי הם נכונים ומדויקים. ניתוח הנתונים, ההנחות, המחשבות, המסקנות והרעיונות השונים בסקירה זו נעשו בצורה כללית אשר משקפת את דעתו של הכותב ושל חברת אג’יו בלבד.

המידע הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ השקעות מקצועי המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.

כל העושה שימוש במידע המופיע בסקירות באתר או בכל מידע אחר באתר, עושה זאת על דעת עצמו ועל אחריותו בלבד.

 

שיתוף ב facebook
שתף בפייסבוק
שיתוף ב twitter
שתף בטוויטר
שיתוף ב linkedin
שתף בלינקדאין

בדוק עכשיו את ערוצי ההשקעה המתאימים ביותר עבורך

המפלסים 17, קריית אריה,
פתח תקווה 4951447
משרד: 03-5559400
פקס: 03-5559414
office@agio.co.il

כל הזכויות שמורות לאג׳יו בע״מ | עיצוב ופיתוח: דה מרקט