על השקעות אלטרנטיביות: מה כדאי לדעת?
מעת לעת אנו קוראים או שומעים על כאלו שהפסידו חלק נכבד מכספם בהשקעות אלטרנטיביות, מתוך הבטחה של תשואות יוצאות דופן. מה עלינו לדעת כדי להשקיע באפיקים אלו וכיצד יועץ השקעות פרטי יכול לסייע לכם להשקיע בהם בהצלחה?
יותר ויותר משפחות וגופי השקעה מחפשים השקעות שלא באמצעות ניירות ערך סחירים – אלא בהשקעות אלטרנטיביות. אחת הסיבות העיקריות לכך היא הריבית הנמוכה, אשר אינה מאפשרת עוד לכסף לקבל תשואה ראויה ובטוחה בעולם אגרות החוב.
במעבר משוק ההון הסחיר אל ההשקעות האלטרנטיביות אנו נחשפים לסיכונים נוספים ושונים. הבנת המשמעויות והסיכונים יכולה למנוע מאתנו טעויות רבות, אשר חוזרות על עצמן. אנו רואים כי התנאים הכלכליים מובילים להתרחבות והפופולאריות בשימוש בהשקעות פרטיות ואלטרנטיביות וכדאי להכיר אותן, על היתרונות והחסרונות הגלומים בהן.
אז מהן השקעות אלטרנטיביות ופרטיות?
זוהי כל פעולת השקעה אשר אינה מבוצעת ומוצעת לציבור באמצעות שוקי ההון אשר מפוקחים על ידי הרשויות. השקעות אלו מכילות את כל מה שאינו מונפק לציבור, אינו נסחר בבורסה או שוק מוסדר שבו מצוטטים מחירי קניה ומכירה ושלרוב אינו מפוקח על ידי הרשויות כאמור. בפשטות נאמר, אין שורה בבנק ואין מחיר מפורסם וידוע בכל יום או רגע.
נחלק את הקרנות האלטרנטיביות לשני סוגים:
קרן גידור. קרן השקעות פרטית המשקיעה בכל דרך שתגדיר לעצמה, על פי התמחות ונושא השקעה שלפיו תבחר להשקיע – בשוק ההון. מאחר וזוהי קרן השקעות פרטית, שאינה מונפקת כנייר ערך אותו הציבור יכול לרכוש, קרן הגידור אינה מתחייבת למדיניות השקעות בה היא מחויבת לעמוד אלא בכללי השקעה גמישים יותר שנועדו להשיג תשואה מקסימאלית בדרך הפעולה שבה היא תבחר. כלומר, כל קרן יכולה לנקוט באסטרטגית השקעה כפי שמנהליה רואים לנכון. קרן גידור הפכה לשם גנרי למכשירי השקעה מסוג זה הגם שחלק נכבד מהן אינו פועל באמצעות מכשירי גידור.
קרן להשקעות פרטיות – Private Equity. סוג זה של קרנות הולך ומתפתח והשימוש בו נפוץ יותר בעולם ההשקעות המודרני. מנהלי הקרן הפרטית פועלים בדרך כלל תוך מעורבות במידה כלשהי בהשקעות הנעשות על ידה. ההשקעות של קרן ההשקעות הפרטית מבוצעות לטווחי זמן ארוכים ואין בהן כל סחירות.
מבחינה משפטית קרנות השקעה אלטרנטיביות מאוגדות כשותפות מוגבלת. מבנה משפטי שבו יש שותף כללי GP ושותפים מוגבלים LP. השותף הכללי הוא מנהל הקרן והשותפים המוגבלים למעשה ממנים אותו לנהל את כספי הקרן.
מה חסר בהשקעה הפרטית ואשר כן קיים בהשקעה בנייר הערך הסחיר?
- מידע זמין ושוטף.
- סחירות.
- פיקוח ושקיפות.
- קושי להבין את הסיכון – “קופסא שחורה”.
איפה אנחנו נכנסים לתמונה?
כיועצי השקעות וגוף מקצועי הבוחן ומבקר קרנות גידור וקרנות פרטיות אנו מהווים סנן, פילטר, עבור לקוחותינו. אנו בוחנים את הקרנות בתהליך ממושך על פי מתודולוגיה שיטתית ושנות ניסיון רבות, בהתבסס על פרמטרים רבים. פרמטרים אלו מוכנסים אל מודל דירוג פנימי המשמש אותנו לסינון ולבחירת הקרנות.
רק לאחר סיום תהליך בדיקה ממושך זה, הקרן מוצעת ללקוחותינו, לא פעם תוך הנחה בדמי הניהול כתוצאה מיתרון לגודל אותו אנו מביאים ללקוחותינו. אז אם חשוב לכם לשלב גם השקעות אלטרנטיביות בתיק ההשקעות הכולל שלכם אל תהססו לפנות ליועץ השקעות פרטי המומחה גם בתחום של ההשקעות האלטרנטיביות.
אג’יו פרסונל